Изследване на образователната мобилност, стартира във всички страни от ЕС

20% от завършващите ВУЗ трябва да минат обучение или специализация в друга държава от ЕС

20.10.2014 | 16:12 Редактор: Ирина Георгиева
Изследване на образователната мобилност, стартира във всички страни от ЕС

20% от завършващите висше образование у нас, за известен период от време трябва да преминат обучение или специализация в друга държава от ЕС. Това е една от приоритетните цели в стратегията Европа 2020. По този повод, НСИ стартира изследване на образователната мобилност у нас. Проучването се провежда във всички страни от Евросъюза. У нас то  ще обхване около 30 000 лица на възраст между 18 и 34 години.

Ивон, Ивона Катя и Артур са трети курс студенти по българска филология от Лодзкият университет в Полша. От септември учат в същата специалност в СУ по програма Еразъм. Младежите се възползват от образователната мобилност, за да могат по-бързо и по-добре да научат българския език.

"За нас предимствата са много големи. Ние следваме българска фиология и тук можем не само да слушаме доклади и лекции, да правим упражнения, а също и в ежедневието трябва да говорим на български и да се справяме с този език. Мисля, че за нас един семестър в България е по по-полезен от две години опит в Полша." - коментира Артур Заенмба.

"Ние се интересуваме от България и Балканите, защото в Полша има голям интерес към тази страна. Много хора идват тук през ваканцията, много се развива туризъм на Балканите за Полша." - допълни Ивона Андрушкевич.

След като виждат ползите от обучението си тук, част от младежите обмислят да запишат магистратура във Велико Търново, а останалите - в други европейски страни. Само за миналата академична година във висшите учебни заведения у нас са се обучавали над 11 000 чуждестранни студенти, като най-голям е броят им от Турция, Гърция и Македония. Над 25 000 пък са български студенти, които са се обучавали в страни от ЕС през 2012-та година. Реално обаче няма данни, колко от младежите се възползвали от образователната мобилност в ЕС и колко от тях се връщат в родината си.

"От европейската стратегия 2020 има приоритетна цел 20% от завършващите висше образование в европейски страни, да са имали период на обучението в друга страна." - заяви Свилен Катеклиев - Статистика на образованието, НСИ.

Проучването у нас ще обхване 22 домакинства и ще продължи малко над месец. Изследването се провежда всички европейски страни, за дада се направи цялостна картина на пазара на труда в ЕС.