Н. Ангелкова: В БДЖ трябва да има реформи, в противен случай ще има уволнения

14.10.2014 | 15:57 Редактор: Ирина Георгиева
Н. Ангелкова: В БДЖ трябва да има реформи, в противен случай ще има уволнения

Бариерите на прелеза на гара „Волуяк“ са били вдигнати, а ръководителят на движението не е подал сигнал за преминаването на влака по време на инцидента на 9 октомври, при който мъж загина, след като влак удари автомобила му. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова .

Техническото разследване по случая продължава, служителят вече отстранен от длъжност. Ангелкова обясни, че нарушенията в БДЖ Пътнически и БДЖ Транспортни превози са системни и трябва да бъдат взети сериозни мерки. Проверките до този момент показват проблеми основно с условията на труд на машинистите, поддръжката на локомотивите и на инфраструктурата заради множеството кражби.

До петък министърът очаква конкретни мерки за подобряване на условията в железопътния транспорт, а утре ще има и среща със синдикатите.

"Ако до петък не се направят достатъчно добри констатации и не се предложат мерки, ще има промяна на ръководствата на БДЖ Пътнически и БДЖ Товарни превози. А междувременно, съответните директори, които отговарят за локомотивите, както и административните директори в двете дружества ще бъдат освободени от днес." - заяви Ангелкова.