Взрив във военен завод Миджур в Горни Лом

01.10.2014 | 22:17
Взрив във военен завод Миджур в Горни Лом

Взрив избухна в цех на „Военен завод – Миджур“ в района на с. Горни Лом, община Чупрене, след 17:00ч. на 1 октомври 2014.

В резултат на взрива и очакващите се вторични взривове органите на МВР са ограничили достъпа в голям район около завода за 24ч.

На 2 октомври, "в светлата част на денонощието ще бъде извършено разузнаване на терена чрез използването на безпилотни самолети и специализирана техника", съобщи МВР.


Ето какво каза Йордан Бакалов, министър на вътрешните работи в Министерски съвет:

"Цялостна проверка е направена във фирмата преди 15 дни, констатирани са нарушения, раздадени са актовете. Явно дисциплината на цялата фирма не е била на на определената висота - това е мое мнение - защото през 2010 също е имало такова произшествие.

За съжаление, доколкото ми е докладвано, има вторични взривове. Можем да влезем 24ч. след последния взрив."

 

Светлозар Лазаров, главен секретар на МВР каза за БНТ в 22:30, че няма конкретна заплаха за населението.

Същото повтори и в 23:40 началникът на ГДПБЗН Николай Николов за Нова ТВ.

 

С повърхностни травми и счупвания са трите жени, ранени при взрива в барутната фабрика в с. Горни Лом, съобщава БНР. Опасност за живота им няма, каза за Радио Видин д-р Любомир Виденов, директор на видинския филиал на Центъра за спешна медицинска помощ.

"Раните на пострадалите са обработени от лекарските екипи на място, за тях няма опасност. Проблемът е какво се случва с хората, които са били вътре, в цеха. Няма никаква яснота, взривовете продължават, а екипите на Спешна помощ са изтеглени с километри настрани, защото хвърчат парчета. За трите жени няма пряка опасност за живота им, защото са били на плаца, те са насочени са към лечебни заведения. Нареждането от Министерството на здравеопазването е, ако има други пострадали, да се насочват към Монтана, и ако се наложи- за транспортиране до София." 

Два ВЕЦ-а са спрели работа заради инцидента, съобщи ЧЕЗ. Екипите са възстановили електрозахранването на всички абонати в района, с изключение на ВЕЦ „Флеш“ и МВЕЦ „Бързи вир“, както и военния завод, където е бил инцидентът, се казва в имейл на електроразпределителната компания.

 


Сигналът за инцидент в завод-частна собственост край село Горни Лом, Видинско, е получен на тел.112 в 17.05 часа на 1 октомври, съобщи МВР.

Заводът произвежда взривни вещества за граждански цели и утилизира боеприпаси.


Заводът е собственост на "Видекс" АД, произвеждаща взривни материали.

Фирмата съществува от 1990 и извършва утилизация на излишните боеприпаси на българската и гръцката армия: инженерни, артелерийски, елементи от ракети, зенитни, танкови и минохвъргачни боеприсаси.

"В завод "Миджур", с. Горни Лом е разработена и се прилага технология за утилизация и организация на дейностите, осигуряваща безопасното и безаварийното й извършване от квалифициран персонал. Дейността е напълно технически обезпечена с машини и съоръжения за отваряне на боеприпаси, извличане на експлозивите и последващата им обработка", съобщава компанията.

През февруари 2010 при взрив са били унищожени два цеха от завода в Горни Лом.