Реформаторският блок иска отмяна на специалния надзор на КТБ

Според вложители банката може да функционира, ако се наложи ограничение за теглене на суми над 100 хиляди евро

28.09.2014 | 17:02 Редактор: Георги Стоянов
Реформаторският блок иска отмяна на специалния надзор на КТБ

От Хриситяндемократическата партия, която е в коалиция с Реформаторския блок, са на мнение, че за решаването на проблема с КТБ не трябва да се чакат изборите.

Още утре те ще внесат жалба до Върховния административен съд да отмени решението на БНБ за специален надзор, защото той продължава прекалено дълго и противоречи на европейските директиви.

„Ние твърдим, че българският съд е задължен, когато има противоречия, да приложи преимуществено европейските норми без да чака“, казва Ирина Абаджиева от ХДП.

Реформаторският блок е против КТБ да бъде спасявана с парите на данъкоплатците и настоява европейската директива, с която се гарантират влоговете до 100 хиляди евро, да бъде приложена незабавно.

Вложителите в КТБ също са категорични, че банката може да функционира нормално в момента с наличните милиард и половина лева кеш в случай, че наложи ограничение за теглене на суми от над 100 хиляди евро.

Същевременно от КТ Подкрепа заявиха, че ще разпратят писма с апел за мащабни улични протести за спасяването на КТБ до всички фирми, чийто пари са свързани с Корпоративно търговска банка. По думите на Константин Тренчев БНБ бездейства принудително.

„Принудително бездействие, защото тези хора не действат не защото незнаят, че трябва да се действа, а защото неим се позволява да го направят. Уличен организиран протестен натиск. Няма друго нещо”, казва Тренчев.

Според синдикатите към момента българската нормативна система разполага с всички закони да се намеси и да реши казуса КТБ.

„Според българското законодателство е доказано, че твърдението на г-н Искров, че трябва специално законодателство и че трябва да се изчака парламент, който да гласува специални закони не е правилно“, допълва Тренчев.