Плевнелиев: Когато един бюджет е сбъркан изначално, той трябва да бъде актуализиран

По думите му бюджетът е сбъркан изначално и нарочно с 2 милиарда лева

28.09.2014 | 12:51 Редактор: Георги Стоянов
Плевнелиев: Когато един бюджет е сбъркан изначално, той трябва да бъде актуализиран

Когато един бюджет е сбъркан изначално, той трябва да бъде актуализиран, коментира президентът Росен Плевнелиев днес пред журналисти в отговор на въпрос, съобщава БТА.

По думите му бюджетът е сбъркан изначално и нарочно, което прави неговата актуализация още по-необходима, защото истината за цифрите в държавата не е била казана в началото на годината, а те са били сгрешени съзнателно.

Според него днес не се прави нищо повече, освен да се каже истината на народа - истината за приходите, които съзнателно са били планирани 2 милиарда повече, но не е имало как да се случат, истината за разходите, които съзнателно, на база на високите приходи, са били планирани с 2 милиарда отгоре и са се случили.

Удобно си планирате повече приходи, за да може удобно да похарчите повече разходи, обобщи държавният глава.

В началото на годината се прави законът за МВР, излизат и обещават на 60 хиляди служители в МВР по-големи заплати и допълнителни бонуси, това струва 160 милиона лева, а няма един лев в бюджета, даде пример Росен Плевнелиев.

Кой е честен с българския народ, попита реторично той. Няма как да приемем факта, че ноември и декември служителите на МВР ще останат без заплати, следователно бюджетът трябва да се актуализира, посочи държавният глава. Същото се отнася и за еврофондовете.