ВАС отложи делото за изборния референдум

17.09.2014 | 17:46 Редактор: Васил Детелинов
ВАС отложи делото за изборния референдум

Върховният административен съд отложи делото по отказа на председателя на 42-то Народно събрание Михаил Миков да внесе в пленарната зала искането за референдум за промени в изборното законодателство. В съдебната зала присъства и служебният премиер Георги Близнашки, който бе председател на инициативния комитет събирал подписите за допитването.  Председателят на 42 –то НС  не се яви, защото с разпускането на парламента е загубил и правомощията си като такъв.

За това и адвоката на инициативния комитет Йонко Грозев поиска от магистратите възможност да даде подробно становище по въпроса дали делото трябва да бъде прекратено, тъй като 42-то Народно събрание междувременно бе разпуснато. Върховната административна прокуратура се съгласи със защитата.  Така магистратите  приеха, че в случая няма представляващ Народното събрание, който да бъде конституиран по делото в момента. Професор Близнашки и останалите от комитета получиха седем дневен  срок, за да убедят съда, че делото може да продължи и след изборите и след конституирането на новото Народно събрание. Становището трябва да съдържа и доводи, че следващият шеф на парламента  може последователно да продължи да представлява ответника по делото.

 "Всички си даваме сметка, че след изборите може да се предполага, че ще имаме едно ново съотношение на политическите сили в Народното събрание и те ще бъдат значително по -отзивчиви  на идеята за произвеждане на референдум, респективно за предприемане на така желаната от гражданите изборна реформа. Ние спазваме правилата и се придържаме стриктно към законовите изисквания. Всички онези доводи, аргументи,  че при събирането на подписите са допуснати някакви груби нарушения се оказаха абсолютно несъстоятелни. Ние идваме тук да отстоим правото  на повече от 500 хиляди граждани правото да изразяват и отстояват гледната си точка. Ние сме говорители на обществения интерес."- каза служебния министър-председател проф. Георги Близнашки.