Самоков е най-четящият град в България

В тазгодишната надпревара се включиха деца от 1 до 3 клас

14.09.2014 | 16:58 Редактор: Ирина Георгиева
Самоков е най-четящият град в България

Самоков е най-четящият град в България. Това показаха резултатите на националния конкурс "Забавното лятно четене" организиран от Интернет портала „Аз,детето“. Инициативата се провежда за четвърта поредна година и цели стимулиране на четенето на книги сред учениците. В таз годишната надпревара се включиха деца от 1 до 3 клас.

Самоков спечели приза, защото децата от града, участващи в кампанията, са прочели най-много книги според регламента на конкурса. Оттам е и най-четящото дете за 2014 година.

Това е 10 годишната Теодора Станоева. Не помни колко книги до сега е изчела. Любимата й е "Пипи, дългото чорапче". Обича приказките.  

"Книгата е портал към света  и тя обогатява речта. Научвате на много нови неща. Нека децата, които не обичат да чета  да започнат да го правят защото това е много забавно и много хубаво." - заяви Теодора.

Призът за най-четящо училище получи русенското СОУ Христо Ботев.

Наградата за най-активен млад читател взе 8-годишната София Митева от София.

Досега е прочела повече от 60 книги. Обича романи. 

"Обичам да чета. Така попадам в друг свят и някак ми е много интересно. Книга, бих избрала книга, не бих избрала компютър." - допълни София.

От интернет портала „Аз детето“ се похвалиха, че за последните 4 години в кампанията са се включили над 10 хиляди деца от цялата страна.

Това показва, че българските деца все пак предпочитат книга пред телевизор или компютър.

Любимият жанр, които децата четат, са приказките и фантастичните разкази.  

"Българските деца не се отличават от световната тенденция,която е към фентъзи романите от типа „Хари Потър“ , приключенските романи. Тези поредици много ги вълнуват и със сигурност четат по малко класическата, задължителна литература в училище. Не им е толкова любима, но е факт че има интерес куъм книгите." - обясни Мария Дуковска, гл. редактор на  Az-deteto.bg.

Вижте репортажа във видеото.