Местан е разговарял с Ердоган

Няма официално съобщение за предмета на водените разговори

13.09.2014 | 10:20 Редактор: Ирина Георгиева
Местан е разговарял с Ердоган

Лидерът на ДПС Лютви Местан е разговарял с турския президент Реджеп Таип Ердоган, съобщава сайтът на президента на Турция.

Срещата е била проведена на 12 септември, в президентския дворец Чанкая в турската столица Анкара. Няма официално съобщение за предмета на водените разговори.

Това е първата среща на новоизбрания турски президент с лидера на ДПС. Ердоган подкрепяше до момента отцепникът от ДПС и основател на Партията Свобода и достойнство Касим Дал.

"ДПС е най-важният мост на дружбата между България и Турция", цитира БТА думи на Местан по време на работна закуска с Председателството на турските и родствените общности в чужбина. В срещата е участвал и посланикът на Турция в София Сюлейман Гьокче, заместник-председателят на партията Рушен Риза и кандидатите за депутати Хюсеин Хафъзов и Шабанали Ахмед

По време на разговора Местан е припомнил, че в България съществува забрана за предизборна пропаганда на майчиния език на различните етнически общности.

"На миналите избори бяхме наказани за това, че сме говорили  на турски език на митингите. Ние подготвихме законопроект срещу този закон, но не получихмеподкрепа от другите партии. В  България, която от 7 години е член на ЕС, се упражнява  дискриминация, и това е в нарушение на основните права и свободи на гражданите", е заявил Лютви Местан, съобщи още БТА.

Срещата в Анкара не е била тайна, както се коментира, тя бе известна от предстоящите събития на Ройтерс.