БНБ работи по КТБ "в ограничените рамки на сегашното законодателство"

Открито писмо на управителя Иван Искров

13.09.2014 | 23:45
БНБ работи по КТБ

В открито писмо до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов управителят на БНБ Иван Искров заявява, че усещането в обществото за неуправляемост на процеса по оздравяване на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка е налице, но обяснява това с "хаотичните изяви на различни групи за натиск, преследващи разнопосочни частни интереси".

Искров уверява, че БНБ работи "в ограничените рамки на сегашното законодателство" и единствено тя, а не "групи за натиск" носи отговорност за решението по казуса, но че най-голямата заблуда е, че БНБ можела сама да оздрави и да отвори КТБ.

"Това не само е невъзможно да се случи, това е опасна манипулация на общественото мнение и допълнително нагнетяване на напрежение сред вложителите в банкова група КТБ", пише още Иван Искров до Бойко Борисов.

Управителят казва, че до този момент в банката не е постъпило нито едно структурирано и обосновано предложение за оздравяването на КТБ, а изпратените писма за намерения от акционерите и потенциалните инвеститори съдържат искане за държавна помощ.

"Нещо, за което решение може да вземе само правителството и Народното събрание", допълва той.

Вчера /12 септември 2014/ Борисов също с открито писмо, призова БНБ да обърне сериозно внимание на всички инвеститори, заявили интерес да се включат в капитализирането на Корпоративна търговска банка, разкритикува централния надзор по начина, по който упражнява специалния надзор над КТБ.

Одиторите от „Ърнст и Янг Одит“ ООД, „Делойт одит“ ООД и „Афа“ ООД трябва да завършат до 20 октомври цялостната оценка на активите на КТБ.

Целият текст на писмото - тук.