Повторение на „Костинбродския сценарий“ е невъзможно, твърдят от СЕМ

ЦИК също предприема сериозни превантивни мерки срещу нарушения в деня за размисъл

02.09.2014 | 14:26 Редактор: Мариета Иванова
Повторение на „Костинбродския сценарий“ е невъзможно, твърдят от СЕМ

Повторение на „Костинбродския сценарий“ е невъзможно, заяви заместник-председателят на Централната избирателна комисия Мария Мусорлиева след среща с премиера проф. Георги Близнашки и представители на ЦИК и СЕМ. Поуките от „Костинброд“ били направени и аналогичен случай нямало да се повтори, коментира и Мария Стоянова, член на СЕМ.

ЦИК и СЕМ планират сериозни мерки и засилване на мониторинга по време на предизборната кампания и в деня на вота.

На първата по рода си среща за обсъждане на мерки за повече прозрачност и публичност на подготовката на изборния процес премиерът беше запознат с работата на двете институции при подготовката на разяснителната кампания за изборите на 5 октомври, както и с превантивната работа за качествен медиен мониторинг и превенцията на нарушения на изборния процес, съобщиха от правителствената информационна служба.

Централната избирателна комисия е готова от първия ден на кампанията да започне излъчването на разяснителните клипове за избирателите.

По същество обаче, ЦИК отдавна е започнала разяснителната кампания, посочи заместник-председателят на Комисията Мария Мусорлиева.

От ЦИК подчертаха и отговорността на всички медии, не само на обществените, да бъдат ангажирани в разяснителната кампания за изборите.

Присъстващите на срещата се обединиха около мнението, че наред с необходимостта от масово популяризиране на кампанията, е необходим и стриктен контрол от страна на Съвета за електронни медии.

От ЦИК посочиха, че ще бъдат активни в противодействие на медийната практика за провеждане на т.нар. „скрити социологически проучвания“ в деня на вота.

Комисията осъществява също така контрол по отношение на публикуването в законовите срокове на тарифите за предоставяните от медийните доставчици услуги.

Разговор в подобен формат и на такова равнище се провежда за първи път, комнетира пред журналисти Мария Стоянова, член на СЕМ.

„Сигналът от министър-председателя проф. Близнашки беше ясен – активност и особено внимание към младите избиратели в предстоящата кампания, като основната цел е масовост и информираност“, заяви Стоянова след срещата. - „Ще се стремим и ще направим всичко възможно да има ред по време на предизборната кампания“.

На срещата премиерът проф. Близнашки беше запознат със споразумението, което ЦИК и СЕМ традиционно сключват и което се отнася до взаимодействието между институциите по мониторинг върху доставчиците на медийни услуги. Обсъдени бяха аспекти на извършвания от СЕМ мониторинг, оценките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и механизмът за санкциониране на нарушенията на изборните правила.

Представител на Съвета за електронни медии ще се включи в работата на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори, стана ясно още след срещата.