Античният комплекс Сердика е отводнен

31.08.2014 | 00:06
Античният комплекс Сердика е отводнен

Най-късно до 15 септември трябва да приключи аварийната консервация на античния културно-комуникационен комплекс „Сердика”, съобщава Министерството на културата.

От 28 август, след сигнали на медиите 20 работници започнаха да отводняват и разчистват археологическите разкопки на Ларгото.

Работи се по спешност след като в открито писмо кметът на София Йорданка Фандъкова призова за спасяване на разкопките.

"Обръщам се към Вас публично с пореден апел към Министерството на културата за взимане на спешни мерки за аварийна консервация на откритите археологически находки на Ларгото. Тези находки са публична държавна собственост и са част от историческото наследство на българската държава.

За огромно съжаление, третата поредна процедура на Министерството на културата за избор на изпълнител за завършването на обекта продължава да се бави. В същото време много експерти са на мнение, че в откритата зона ситуацията е вече аварийна и археологическите структури няма да оцелеят през предстоящата зима. Проливните дъждове това лято допълнително нанесоха значителни щети".- написа Фандъкова на 16 август.

Екипите вече са разчистили растителността и са отводнили. В спасителните работи са били включени и лица, наети по програмите за временна заетост.

Според събщението на Министерството на културата работните групи подменят специалните „дишащи” покрития, които трябва да защитават античните зидове от климатични влияния, както и дървените предпазни скари над античните зидове.

Проверка на bgonair.bg на 30 август показа, че в откритата част вода вече не се забелязва. Само обичайните найлони, които стоят тук от 2г. и вече са напълно скъсани. Указателните табели са вече отново цели и здрави.

Какво можем да видим в момента от античния културно-комуникационен комплекс „Сердика”:

На открито, между ЦУМ и джамията през 2012 е открита късноантична баня от 4-5в. при разкопки с ръководители д-р Марио Иванов и Снежана Горянова /НАИМ-БАН/. Запазени са части от настилки и стени.

В метростанция Сердика II /в общодостъпната зона/ може да се види раннористиянска трикорабна базилика от 4в. Археологически проучвания са правени през 1968, при строежа на подлеза на ЦУМ от К. Рогева /Музей на история на София/ и след това през 2011-2012 от д-р Марио Иванов /НАИМ-БАН/.    

В метростанцията могат да се видят и части от стени на римско жилище от 2-4в., както и есхара от 1в., единственото досега открито ритуално огнище от Сердика, проучена през 2011 от д-р Марио Иванов /НАИМ-БАН/.

Вижте снимките в галерията.

Проектът за възстановяване на античния център - тук.

Архитектурното минало на София - тук.

Границите на архитектурния резерват в центъра - тук.

Културни маршрути в София и проекти - тук.

София-кандидат за европейска културна столица 2019 - тук.