Млади медици протестират срещу изтичането на лекари от страната

Те предупредиха за опасността през 2020 година България да остане без лекари

19.08.2014 | 11:55 Редактор: Ирина Георгиева
Млади медици протестират срещу изтичането на лекари от страната

Адекватно заплащането, възможност за сключване на трудов договор с акредитираните лечебни заведения и разкриване на допълни работни места за специализация в отделните региони в страната. За това призоваха медици и специализанти на сбирка, организирана от гражданската инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване". Те предупредиха за опасността през 2020 година България да остане без лекари. 80% от завършващите медици са готови да напуснат България.

Със символично стегнати куфари за емиграция и бутилки фреш от портокали, младите медици поискаха освежаване на здравна система - с трудови договори, адекватно заплащане от 4 минимални работни заплати, повишен контрол на качеството на преподавателската работа. Също и за съвременно технологично оборудване и спазване на медицинската етика. В момента завършващите медици трябва да плащат 190 лв. за да получат право на специализация, като в замяна получават 2 минимални работни заплати.

"Болницата е длъжна да заплати тези пари, но тъй като няма установен трудов договор, тъй като специализант по силата на закона не е професия и болницата намират път да не заплатят на специализантите за това." - коментира специализантът Бюрхан Рашид. 

Апелът за помощ е насочен към държавния глава Росен Плевнелиев, здравното министерство и омбудсмана на Република България Константин Пенчев.

"Един специализант в момента получава 400 лева, а предлагаме да е 4 минимални заплати. Плюс оборудването. Младите лекари да имат договор. Сега те го нямат тяхната работа стои във въздуха." - допълни Емануил Найденов от Фондация "Остани".

От инициативата заявиха, че не очакват конкретни решения на посочените проблеми от държавния глава или от служебното здравно министерство, но да обсъдят проблемните звена, които да предложат на следващото правителство за разрешаване.