Плевнелиев: Отворете "досиетата КТБ", за да свърши подмененият преход

Държавният глава поиска НС да се произнесе по кадровия проблем в БНБ

25.07.2014 | 11:15 Редактор: Мариета Иванова
Плевнелиев: Отворете

Президентът Росен Плевнелиев поиска пред парламента да бъде решен проблемът с КТБ, пише Dnes.bg. Той призова международни и български одитори да проверят всеки кредит в банката, да стигнат до всяка офшорка и да се намери кой е крайният получател на парите, за да му се потърси отговорност. Според Плевнелиев само така ще се сложи край на подменения преход в България и ще започне истинският.

„Вече изминаха 25 години от демократичния преход и не е казана цялата истина за принадлежността на политическия и обществен елит на страната към комунистическите тайни служби. Това беше грешка“, каза Плевнелиев и призова да не се допуска същата грешка.

„Децата ни няма да ни простят, ако не отворим досиетата КТБ. Ако допуснем истината за КТБ да бъде заметена, изтъргувана, ако превърнем досиетата КТБ в новата златна мина за изнудване на политици, както досиетата на ДС са сега, това ще е стратегическа грешка за държавата“, каза още държавният глава.

"Да се оцени точно дали има и колко е голяма дупката в тази банка. Ако има дупка – къде са отишли парите. Чрез механизмите на международната правна помощ за броени месеци може да се провери офшорка след офшорка, актив след актив, къде и кой е крайният получател и да му се потърси отговорност", обясни президентът.

"Ако се разкрие цялата истина за нерегламентирани връзки на политици, съдии, прокурори, общественици с КТБ, подмененият преход на България ще приключи, а истинският ще започне", категоричен е държавният глава.

Президентът поиска и парламентът да се произнесе по кадровия проблем в БНБ. „Ако това не се случи, апелирам минимум да не се политизира проблемът“, каза Плевнелиев.

Държавният глава поиска и лично от депутатите да подкрепят внесената от кабинета „Орешарски“ актуализация на бюджета на държавата и в частност на този на НЗОК.

Според Плевнелиев тя ще помогне „на всички институции, на болниците, на общините, на всеки един гражданин да не понесат върху себе си допълнителни негативи от политическата нестабилност в страната“.

Президентът призова за актуализация, за да се размразят две европейски програми, за да се осигурят средства за „достойните български строители, които от месеци не са получавали плащания за около 1 милиард и вместо да ускорят, са принудени да спрат работа. Плевнелиев поиска актуализация и за да се подпомогнат пострадалите от наводненията във Варна, Добрич и Велико Търново.

Президентът поиска от депутатите и да предоставят допълни правомощия на служебното правителство, за да могат да сключват договори и споразумения с чужди държави и международни организации за теглене на външни заеми.

Пред Народното събрание държавният глава отчете трудната политическа година, тежкото противопоставяне и личните нападки. Той отчете, че вече втора година в рамките на половин година се сменя трето правителство. Президентът потвърди поетите от него ангажименти да свика избори на 5 октомври и да разпусне парламента на 6 август.

Той използва правомощието си по Конституция да направи обръщение към Народното събрание. Заявката за това държавният глава направи след консултации с партиите в парламента, посветени на ситуацията след подадената оставка на правителството.