Ябланица с нова пречиствателна станция

14.07.2014 | 17:04 Редактор: Ирина Георгиева
Ябланица с нова пречиствателна станция

Спрените средства по ОП „Околна среда“ и „Регионално развитие“ ще бъдат възстановени до края на месеца. В момента е съставен екшън план, чрез който ще бъдат отблокирани всички средства, освен финансовата корекция, която от ресорното министерстово са си наложи на стойност почти 6% от програмата. Това увери министър Станислав Анастасов при откриването на нова пречиствателна станция за отпадни води в Ябланица. По думите му съоръжението изцяло ще промени облика на града.

Нова  пречиствателна станция за отпадни води беше открита днес в Ябланица с участието на екоминистъра Станислав Анастасов. Съоръжението е част от Интегрирания воден проект на града, който се финансира от Оперативна програма „Околна среда".  Стойността на проекта е почти 8 млн.

Кметът подчерта, че през пречиствателната станция  ще преминава над 95% от отпадните води на жителите, които са малко над 3 хиляди. 

Министър Анастасов подчерта, че през следващия програмен период - 2014-2020 г. по ос "1" на оперативната програма Околна среда са предвидени около 1 млрд. лв. за изграждане на пречиствателни станции за питейна вода.