Продължават протестите на работниците от Автомагистрали-Черно море

Пътната агенция дължи над 11 млн. лв. на компанията за строителните работи по трасето на автомагистрала Хемус

11.07.2014 | 10:40 Редактор: Ирина Георгиева
Продължават протестите на работниците  от Автомагистрали-Черно море

Протестите на работниците в „Автомагистрали Черно море" продължават край пътен възел „Белокопитово", край Търговище. Пътната агенция дължи над 11 млн. лв. на компанията за строителните работи по трасето на автомагистрала "Хемус". Работниците протестират от дни заради забавените си заплати. 

Преди ден на дружеството бяха преведени около 600 000 лв. за заплати за месец април. Преговорите между ръководството на КСНБ и институциите, от които зависи решаването на проблема, продължават.  Предстои да стане ясно дали протестиращите ще преминат към ефективни стачни действия и блокиране на пътни участъци.

С блокада за около 15 минути, по-рано днес на 11 юли, на кръстовището за София на пътя Русе-Варна се отличи днешния втория пореден протест на работниците от пътностроителната фирма „Автомагистрали Черно море”- Шумен. Работниците излязоха на протести, след като държавата дължи на фирмата над 12 млн. лева за строежа на най-новата отсечка на магистрала Хемус.

"Тия пари са особено необходими, освен това стоят още парите от миналата година 3,5 милиона лева за Каолиново." - коментира протестиращият Господин Янков.

"Ще настояваме да си вземем парите, които ни дължат, които сме ги изработили." - допълни го Владо Димитров.

"Имаме задължения към доставчици, имаме задължения към НАП, което е нормално, след като имаме вземания в такъв размер от АПИ. Функционираме благодарение на добрите ни взаимоотношения с доставчиците, за което им благодаря." - коментира Петя Стоянова- икономически директор на „Автомагистрали Черно море” - Шумен.

Понеже парите за строежа на магистрала Хемус не са заложени в бюджета за тази година, парите към шуменската фирма могат да бъдат платени само след постановление на Министерски съвет, като обаче не е ясно кога то ще стане факт, поради което работниците се заричат протестите им да продължат.