Експерти критикуват ДКЕВР за необосновани решения

Миглена Русинова: Фалит на ВЕИ сектора ще се отрази на банковата система

27.06.2014 | 17:22 Редактор: Ирина Георгиева
Експерти критикуват ДКЕВР за необосновани решения

Остра критика към действията на ДКЕВР за пореден път отправиха от инициативата „Да спасим енергетиката“. На конференция в София членовете й посочиха, че случващото се в българския енергиен сектор през последните години е катастрофа, която заедно с понижения кредитен рейтинг, финансова и енергийна криза засяга всички отрасли на икономиката. Според експертите необоснованите решения на държавния енергиен регулатор все повече задълбочават хаоса.

В конференцията участва и изпълнителният директор на ТЕЦ „Контур Глобал Марица изток 3” Гари Левсли, според когото въпреки изнесените вчера данни за огромните задължения на НЕК, липсва ясен национален план как да се подобри ситуацията.

Изпълнителният директор на ТЕЦ Марица Изток 3 коментира и искането на ДКЕВР за промяна на дългосрочните договори между централата и НЕК. Той посочи, че европейската комисия е идвала вече на проверки в българския енергиен сектор и не е констатирала никакви проблеми в работния процес.  Според него решенията на държавния регулатор са едностранни и самоволни и могат да навредят на България в момент, в който има нужда от директни чужди инвестиции.

"Моята компания представлява едни от най-големите инвеститори в България, а същевременно държавните институции като ДКЕВР правят всичко възможно да изгонят тях и други инвеститори от страната." - заяви изпълнителният директор на ТЕЦ „Контур Глобал Марица изток 3” Гари Левсли.

Левсли допълни, че държавният регулатор няма правомощията да променя договор между други два правни субекта.

"Нашият договор е за 15 години и въз основа на този договор ние решихме да инвестираме 650 млин евро в производството на енергия и затова се обърнахме към апелативния съд в България." - отбеляза Левсли.

Той добави, че в случай, че България иска да прекрати договора си с ТЕЦ Марица Изток 3 Контур Глобал тя ще трябва да заплати  сума, близка до стойността на направената инвестиция.

Изпълнителния директор на Българската фотоволтаична асоциация Миглена Русинова  допълни, че с новите мерки ВЕИ секторът ще фалира, а това ще се отрази и на банковата система.

"Ще се генерират лоши кредити в банковата система в размер на 4 млрд. лв." - заяви Русинова.

Според Русинова в България електроенергията се продава на цени под себестойност, което е против разпоредбите на ЕК и това ще е една от причините Брюксел да започне производство срещу страната ни. Тя прогнозира, че нови по-ниски цени от първи юли ще доведат до натрупването на още един милиард лева задължения на НЕК.

Иван Хиновски от Българския енергиен форум призова да се изпълнят препоръките от миналогодишния доклад на Еврокомисията за стабилизиране на отрасъла.

Репортаж на Йоана Недева и Радослав Илиев: