Даниел Стоянов: Всеки четвърти избирател е използал правото на преференция

Именно правото на преференция е новото на Евроизбори 2014, коментира заместник-председателят на Обществения съвет към ЦИК

28.05.2014 | 08:51 Редактор: Ирина Георгиева
Даниел Стоянов: Всеки четвърти избирател е използал правото на преференция

Всеки четвърти гласоподавател е използал правото на преференция, а от гласувалите в затворите - всеки пети. Това заяви заместник-председателят на Обществения съвет към ЦИК Даниел Стоянов в Сутрешния блок на България он ер. По неговите думи именно правото на преференция е новото на Евроизбори 2014 година.

„Дали е разяснено добре на избирателите как да гласуват с преференции е отговорност на ЦИК, на съответната политическа партия или коалиция.  Аз не виждам нищо лошо в преферецията. Това показа, че мажоритарния вот под формата на преференции има основа в нашата държава,” коментира Стоянов.

Новият изборен кодекс е по-добър от стария, но все още има какво да се направи по него, посочи Стоянов и допълни, че едно от тях са мъртвите души в избирателните списъци.

„От 24 години мъртвите души винаги са били проблем. Те не само променят процента на избирателна активност, но са и в основата си на най-сериозният тип изборни рушения, тъй като този тип мъртви души, особено в малките населени места продължават да гласуват. Това е една технология, която партиите използват на местно ниво за набавяне на гласове. Не мисля, че скоро време нещо ще бъде променено в тази област, защото самите партии нямат интерес,” коментира Стоянов.

Според експерта е нужно  да се въведе активната регистрация и да се дадат по-големи правомощия на ЦИК относно обучението на членовете на СИК.

„Нека да премахнем този партийно квотен принцип на сформиране на СИК, защото в основите и в дефицитите на изборния процес стоят членовете на СИК,” заяви експертът.

Стоянов коментира и казусът, който възникна с номер 15 в листата на Коалиция за България Момчил Неков:

„Не знам дали е неинформираност или нещо друго, но това съвпадение може да се каже, че е страничен ефект от презапасяването или преосигуряването на съответните партийни централи. Бих казал, че интересното е, че ефект от преференцията като изместването от Меглена Кунева от Светослав Малинов. Това е типичният пример на гласуване в партийни листи, формирани от коалиции. Това означава, че съответният кандидат на партията си е свършил по-добре работата от другия. Има по-голяма подкрепа,” заяви експертът.

Според Стоянов вотът не е преминал прозрачно и има още какво да се работи към подобряването на изборния процес.