Барозо предупреди Орешарски за Южен поток

Проектът трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство

28.05.2014 | 17:25
Барозо предупреди Орешарски за Южен поток

"Необходимо е да се спазват правилата на вътрешния пазар на ЕС", заяви Барозо на неформалната вечеря на лидерите на страните от общноста след заседанието на Европейския съвет на 27 май 2014.

Председателят на ЕК предупреди министър-председателя Пламен Орешарски за реакция на комисията в случай на нарушение на европейските правила при работата на газопровода Южен поток.

"Заявих на членовете на Европейския съвет, че някои споразумения, които се обсъждаха и продължават да се обсъждат по Южен поток противоречат на правилата на ЕС. Ние, разбира се, ще действаме в това отношение. И днес информирах министър-председателя за намеренията в това отношение. Необходимо е правилата на вътрешния пазар да се спазват", каза Барозо.
Според него в случай на неизпълнение на европейските правила е заплашена енергийната безопасност на България и ЕС.

Проектът „Южен поток” трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство се казва в комюнике на Европейската комисия до европейския парламент по повод подготвяната европейска стратегия за енергийна сигурност, която ще бъде разглеждана в края на юни.


На 27 май 2014 стана ясно, че Стройтрансгаз консорциум, в чийто състав влязоха руските Стройтрансгаз и българската Газпроект Юг АД са спечелили търга за работен проект, доставка на оборудване и материали, строително-монтажни работи, обучение на персонала и въвеждане в експлоатация на Южен поток на българска територия.

В обществената поръчка, стартирана през декември 2013, взеха участие 11 компании - от Австрия, Белгия, България, Германия, Индия, Италия, Русия, Швейцария и Япония.
Конкурсът мина в два етапа.

В първия селекцията на кандидатите бе направена на база анализ на съответствието на състава и съдържанието на представения от кандидатите пакет документи.

Вторият етап включваше оценка на представените технически и финансови оферти.

ЗАО Стройтрансгаз е руска строителна компания, специалист в областта на нефтената индустрия.
Газпроект Юг е българска строителна компания, която се занимава с проектиране, доставка на материали и оборудване и строително-монтажни работи.
В нея участват Промишлено строителство-холдинг ЕАД, Техноекспортстрой ЕАД, Главболгарствой АД, Понсстройинженеринг ЕАД и ПСТ Холдинг АД.

/Графика Газпром/