Божидар Лукарски: Българинът усеща европейската политика по джоба си

Реформаторският блок настоява да знае колко работни места са открити срещу получените пари от еврофондовете, заяви лидерът на СДС

22.05.2014 | 21:04 Редактор: Мариета Иванова
Божидар Лукарски: Българинът усеща европейската политика по джоба си

Българинът не вярва на икономически анализи и твърдения- той усеща европейската политика по джоба си, заяви в предаването Денят On Air  с водещ Веселин Дремджиев лидерът на СДС и съучредител на Реформаторския блок Божидар Лукарски. Той подчерта, че „България получава най-високия процент от еврофондовете, като за всяко внесено евро- ние получаваме 4. Затова искаме да знаем колко работни места са открити в замяна на тази схема, а не някой да си купува яхти, самолети”.

На въпрос на водещия какво очаква Реформаторският блок след изборите, Лукарски отговори, че не очаква козметични промени в управлението, а оставка на правителството.

Още по темата

По думите му дипломатическият скандал от днес и отмяната на срещата между Пламен Орешарски и Матео Ренци е показателна за пълната изолация, в която е изпаднало правителството.  

„Ренци е водещ социалист в европейски мащаб. Аз прегледах протокола и такъв отказ в последния момент е безпрецедентен, което е показателно за пълната изолация, в която е изпаднало това правителство, дори в редиците на европейски социалисти”, заяви Лукарски.

Той призова имащите право на глас да се възползват от него и да отидат до урните. В противен случай ще надделеят практиките на купуване на гласове и корпоративният вот, коментира лидерът на СДС.

Лукарски посочи, че в последните 5-6 години България е спряла по пътя си към присъединяване към ЕС и Шенген.  - „Също така искам да подчертая, че има стремеж на определени партии- в лицето на Атака, БСП и ДПС, да превърнат България в ничия земя или в такава, която да се присъедини към Евразийския съюз. От друга страна, десните партии като ГЕРБ не заявяват твърдо, че са против Европа на две скорости. От Реформаторския блок сме против това разделение. Идеята на ЕС от създаването му е да няма разделение между държавите- членки”, коментира Лукарски.

На въпрос за българската позиция за кризата в Украйна той посочи, че Реформаторският блок в своята политика държи страната ни да има проактивно членство в ЕС. – „Аз смятам, че трябва да има санкции към Русия, тъй като тук става дума за анексираща политика от страна на Кремъл, а не за разделяне на русофили и русофоби,”заяви Лукарски.