Туризъм: разсърдихме ли руснаците

Румен Драганов: няма отказани легла за лято 2014

10.04.2014 | 20:38
Туризъм: разсърдихме ли руснаците

Легловата база в България се е увеличила с 3,8% за година към февруари, сочат данните на НСИ.
Ръстът в общия брой места за настаняване е 3,2%
През февруари 2014 г. в България са функционирали 1 893 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 54.6 хил., а на леглата - 108.8 хиляди.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през втория месец на годината е 735.9 хил. или с 10.3% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Приходите от нощувки през февруари 2014 г. достигат 33.9 млн. лв., или с 11.1% повече в сравнение с февруари 2013 година.

10% годишен ръст на нощувките за февруари

Сравнено с миналата година и статистиката за брой туристи, влезли у нас, имаме 40% ръст в бизнес посещенията, заяви председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов за Веселин Дремджиев в предаването на ТВ България он ер, Денят он ер.

Драганов обясни неочаквано добрия резултат с драматичните събития през февруари 2013 - протести и смъртни случаи, които са повлияли отрицателно на бизнеса.

Топлата зима и резултатите от зимния сезон: само 2% ръст

Като цяло очакванията бяха по-големи, съобщи Драганов. Големите курорти като Пампорово и Банско очакваха в края на миналата година 30% ръст, но той се оказа по-нисък – едва около 2%. Много хотели работеха отлично, но други трябваше да работят на много по-занижен капацитет, каза той – само инвестиции в оръдия за сняг и хората, които денонощно работеха с тях са спасили сезона.

Лято 2014 – руски туристи

Интересът от двата пазара – руския и украинския - към България остава огромен и не се говори за сътресения през летния сезон, както може да се помисли от новините, успокои Румен Драганов, според когото политика и бизнес не бива да се бъркат.

Разсърдихме ли руснаците?

„Има огромен брой полети от Русия към България и всички са пълни, изпълняват се абсолютно редовно. Няма отказ от никой голям туроператор“ – заяви по телефона гостът в Денят он ер, според когото има само недоговорени нови капацитети.

Промяната е, че в Украйна записванията стават вече поименно, както и плащанията.

Важно е хотелиерите да не се оставят да бъдат увлечени от емоцията и да не препродадат леглата. Евентуални дублажи биха създали турбуленция през лятото, а това е по-лошо от всички други трагични сценарии.