М. Русинова: Фотоволтаиците преструктурират кредитите си

Интервю с председателя на Българската асоциация на фотоволтаиците Миглена Русинова в предаването Денят от ер на ТВ Bulgaria ON AIR с водещ Веселин Дремджиев

08.04.2014 | 13:36
М. Русинова: Фотоволтаиците преструктурират кредитите си

Миглена Русинова, председател на Българската фотоволтаична асоциация за срещата в ДКЕВР, в присъствието на европейски дипломати. ВЕИ-секторът в България обаче не беше допуснат.

Няма точно обяснение от регулатора. Миглена Русинова изрази изненада защо ДКЕВР не допусна асоциацията на фотоволтаиците да участва на открито заседание на комисията.

Членовете на Асоциацията на компаниите от фотовотаичния сектор се чувства пряко засегнат от процедурата, стартирана от ДКЕВР срещу снабдителните дружества. Над 90% от производителите на ток от фотоволтаични централи имат договор за изкупуване на произведената енергия с трите снабдителни дружества.

Процедурата, която ДКЕВР стартира и по която заседава, е ключова за нас, ние сме заинтересована страна в нея, каза за Веселин Дремджиев в предаването Денят он ер по телевизия и радио Bulgaria ON AIR Миглена Русинова.

"Зелените производители" плащат 20% от приходите от 1 януари 2014.

От 1 март 2014 започна ограничаване на производството на ток от ВЕИ. По указание на ЕСО /Електроенергийния системен оператор/ компаниите работят с до 40% от инсталираната мощност.

"Това ни ограничава приходите с 60%" - твърди М. Русинова.

Върху останалите 40% плащаме 20% такса и допълнителна такса, приета от ДКЕВР от 20 март 2014 от 2,45лв без ДДС на всеки мегаватчас произведена зелена енергия, казва Русинова.

Компаниите от сектора в момента преструктурират кредитите си за втори път от 2г., след 2012, когато бе въведена 40% временна цена за достъп, обжалвана във ВАС.