Нона Караджова: Регионалното министерство да отмени устройствения план на Царево

Ако се намесят политическите централи, последиците за страната ще са много сериозни, коментира ексминистъра на околната среда и водите

27.01.2014 | 21:17
Нона Караджова: Регионалното министерство да отмени устройствения план на Царево

Министерството на регионалното развитие и благоустройство може да отмени заповедта за общия устройствен план на Царево и да спаси „Камчийски пясъци” от застрояване, коментира в ефира на Bulgaria On Air ексминистъра на околната среда и водите Нона Караджова. Тя поясни, че подобна стъпка няма да противоречи на последното решение на Върховния административен съд по случая. Караджова уточни, че оповестеното преди дни решение отменя друго на по-ниска инстанция по процедурни причини.

Последното решение на ВАС окончателно потвърди заповедта на бившия екоминистър Нора Караджова за забрана за строителство на „Камчийски пясъци”.

По думите й обаче, ако се намесят политическите централи, последствията за страната ще са много сериозни. Сигналът, който ще бъде изпратен към Европейската комисия ще е, че България смята да  одобрява устройствени планове, без да има екологична оценка.

Според нея решението на петчленния състав на ВАС не е странно.

Странно е поведението на заместник-министъра Чавдар Георгиев, който на 13 декември, внася писмо с експертна оценка от името министерството и преобръща поддържаната четири години позиция на ведомството, заяви Караджова.

Тя коментира и  намерението на Европейската комисия да съди страната ни заради изоставане в прилагането на европейските изисквания по отношение на сметищата в страната. Според Караджова, ако общините обединят усилия и получат подкрепата на екоминистерството съдът може да бъде избегнат. Тя поясни, че „през 1999 България е депозирала позиция, че ще   справи със старите депа до средата на 2009”. Това е и годината, в която Нона Караджова става министър.

Тогава неотговарящите на изисквания депа били 140. Не бил използван и ресурсът по европейските програми за целта.

Липсвали и 200 млн. лв. за съфинансиране по програмата, сподели още Караджова. Последвало одобряване на тригодишен бюджет от 300 млн. лв., след което започнало и изготвянето на инвестиционни проекти. За подготовката на последните са необходими две години. Така единствено София и Ботевград успели да се впишат в сроковете, поясни още бившият министър на околната среда и водите.