Здравната каса ограничава конкуренцията между аптеките

Пациентите получават по-некачествено обслужване, смята антимонополната комисия.

10.05.2013 | 15:55
Здравната каса ограничава конкуренцията между аптеките

Конкуренцията и свободният избор на пациентите са нарушени заради наложения лимит за обработени рецепти за час, по линия на здравната каса, обяви Комисията за защита на конкуренцията.

Органът препоръчва Националната здравноосигурителна каса да отмени рестрикциите, която излезе със становището, че от началото на годината не прилага ограничението от шест минути за обработка на рецепта и девет минути – за протокол. Води се дело във Върховния административен съд и до излизане на решение по казуса текстът няма да се прилага.

В края на миналата година от типовия договор между НЗОК и аптеките се въведе формула, чрез която се изчислява максималният брой рецепти, които могат да бъдат обработвани, в зависимост от наетите фармацевти. В рамките на 15 дни, при осемчасово работно време – 660.

Изводът на КЗК е, че по този начин се създава ефект на квотно ограничение на търговията с лекарства. Засяга се и благосъстоянието на пациентите в няколко аспекта. От една страна се намалява стимулирането на аптеките да предлагат по-привлекателни услуги и конкурентни цени - понижава качеството на обслужване. От друга страна се ограничава изборът на пациента относно аптеката и забавяне в срока за получаване на лекарствата по здравната каса.