МРРБ узаконява нови плажове по Южното Черноморие

За 26 плажни ивици няма интерес, отчете областният управител на Бургас.

15.03.2013 | 10:35
МРРБ узаконява нови плажове по Южното Черноморие

Четири нови плажа предстои да бъдат картотекирани в регионалното министерство. Новообразувалите се ивиците са край Созопол, "Маслен нос" и при курорта "Свети влас", съобщи тази сутрин за националната телевизия областният управител на Бургас Константин Гребенаров. Той се надява експертите за узаконят плажовете най-късно до месец, за да бъдат дадени още този сезон на концесия.

В момента на територията на областта има 26 големи неохраняеми плажа, за които няма интерес. Частниците не ги искат, защото са отдалечени, не са посещавани и не могат да си избият инвестицията, обясни Гребенаров. По време на разговори с предишния екип на МРРБ той е предложил да бъдат разделени на по-малки части, така и таксата за концесията ще падне.

Друго предложение на областният управител е необитаеми плажни ивици да бъдат давани на хотелиери, които искат да ги облагородят. Подобна идея изказаха миналата седмица черноморски кметове.

След като стана ясно, че парламентът налага забрана за строеж край брега управниците на Созопол, Поморие, Царево и Приморско и завиха, че това щяло да доведе до отлив на концесионери, липса на интерес от страна на хотелиерите към ивиците, а инвеститорите щели да се пренасочат към Турция и Гърция. Проблем във закона видя и президентът, който за част от направените поправки сезира Конституционния съд.