Започва издаването на европейски здравни карти

Заявления ще се подават в 398 пункта в цялата страна.

28.01.2013 | 14:09
Започва издаването на европейски здравни карти

От днес се възобновява издаването на европейска здравноосигурителна карта, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Документите ще се подават в нови 398 дистрибуторски пункта. Пълният им списък може да бъде видян на интернет страницата на НЗОК, както и във всяка районна здравноосигурителна каса. На досегашните места, където се издаваше картата, няма да се приемат заявления.

Самата карта и услугата по издаването й са безплатни, а срокът за изготвянето и е до 15 календарни дни.

Заявлението за издаване се получава безплатно на място в обявените пунктове или може да бъде разпечатано от интернет страницата на НЗОК, уточняват от касата. То се подава лично или от упълномощено лице, като се представя задължително лична карта. За лица до 16 години и се представят акт за раждане и личната карта на единия от родителите.

Европейската здравна карта е документ, въз основа на който при престоя си в друга държава - членка на ЕС, здравноосигурените лица могат да ползват спешна и неотложна здравна помощ.

Временните затруднения по издаването на ЕЗОК започнаха в началото на 2012 заради  обжалване на процедурата по избор на изпълнител.