137 души разпознати като жертва на трудова експлоатация през 2012

Година по-рано техният брой е бил 91, съобщи пред журналисти Цветан Цветанов.

22.01.2013 | 13:39
137 души разпознати като жертва на трудова експлоатация през 2012

Разпознатите жертви на трудова експлоатация през изминалата година са 137 души, съобщи на специална пресконференция министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. От тях 113 са мъже, а 24-жени. През 2011 броят на разпознатите жертви на трудова експлоатация е бил 91. Добрите резултати се дължат на по-добрата информираност, подчерта вътрешният министър. Той информира, че жертвите се обръщат за съдействие към Националната комисия за борба с трафика на хора. Принос за разкриването на схеми за трудова експлоатация и трафик на хора имат и създадените местни комисии, каквито има в Пловдив и Благоевград.

Компанията за подбор и развитие на човешките ресурси „Менпауър България” работи активно в посока на прекратяване на трафика на хора, като съдейства на хората да намерят легална работа зад граница, коментира на пресконференцията управляващият директор Надя Василева.

Неправителствената организация А-21 работи директно с жертвите на трафик. Съдействието се изразява в оказване на пълна  медицинска и юридическа помощ, а също и в търсене на работа с цел подпомагане на хората да се интегрират в обществото, коментира председателя на организацията Виктория Раф, цитирана от агенция Фокус.

С предложения за нискоквалифициран труд и заплащане над средното възнаграждение в България най-често биват въвличани в каналите за трафик на хора жертвите. Другият вариант е като биват добре проучени и най-вече какви са желанията и мечтите им, коментира  Антоанета Василева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. По тази начин те лесно се доверяват и стават жертви на сексуална или трудова експлоатация. 95% от приходите при сексуалната експлоатация отиват за трафикантите. При трудовата експлоатация процентът е по-нисък.

В различни градове на страната ще бъдат организирани специални информационни кампании, посветени на борбата с трафика на хора.