Ахмед Доган напуска ДПС

25-годишен насочи пистолет срещу лидера; НСО предварително са информирани, че частна фирма ще охранява на конференцията.

19.01.2013 | 17:25
Ахмед Доган напуска ДПС

(Обновена в 20.30)

Ахмед Доган се оттегля от лидерския пост на ДПС, стана ясно по време на годишна конференция на партията в София. С пълно мнозинство делегатите на конференцията одобриха предложението на Доган Лютви Местан да поеме председателския пост на партията. След 23 години начело на ДПС Доган ще остане неин почетен пожизнен председател.

"Този път решението ми е окончателно”, заяви по време на събитието Доган. – „Сред мотивите ми за избора са, че Местан е респектиращ парламентарист, възприет е като един от най-добрите трибуни на партията, има визионерски усет, диалогичен е. Не на последно място следващият председател трябва да бъде от Кърджали".

Обявената оставка дойде след прекъсване на заседанието заради опит на 25-годишния Октай Енимехмедов от Бургас да застреля Ахмед Доган, докато изнасяше своя доклад. Нападателят беше изведен от залата и откаран в СДВР. След направен медицински преглед председателят отново се върна в залата. Видео може да видите ТУК

Енимехмедов ще остане в ареста за 24 часа. Предстои да бъдат направени технически експертизи на оръжието. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви пред журналисти, че нападателят е направил два опита да стреля, но пистолетът по всяка вероятност бил засякъл. Цветанов съобщи още, че нападението е извършено с газов пистолет: „Практиката е показала, че от газово оръжие не би могло да стане убийство, освен ако не бъде преправено на бойно, но в случая говорим за газово оръжие.”

Октай Енимемехмедов е криминално проявен, регистриран е за хулиганство, телесна повреда и грабеж. За срещата е регистриран като делегат. След задържането у него са открити газов пистолет и два ножа, съобщиха от МВР. По неофициална информация оръжието е засякло и това е спасило депутата.

Криминалните прояви на бургазлията започват през 2000, допълва директорът на полицията в града комисар Милен Димитров. Имал е две условни присъди - през 2006 за телесна повреда на длъжностно лице и през 2010 за наркотици. Справка в "Дакси" показва, че управлява фирмата NETWORK STRUCTURE с дейност туризъм, консултантски услуги и търговия.

ДПС предварително са информирали НСО, че охраната в залата ще се осъществи от частната фирма "Крон" която се грижи за сигурността в НДК. "Нямаме отношение по охраната на пропускателния режим, издаването на баджовете и сигурността в сградата", заяви на пресконференция бригаден генерал Тодор Коджейков. За момента не можело да се каже кой е допуснал да влезе въоръжен в залата.

Опитът за покушение бил постановка, допуснаха източници на Bulgaria ON AIR, пожелали анонимност. Те коментират, че ако мъжът е имал реални намерения да стреля, нямало да чака охраната да го спре. Други заподозряха, че пистолетът е празен, а звукът приличал на удар от спусъка, не можело да се говори за атентат, а за сплашване.

Ако е нападение, означава непрофесионални действия на НСО, ако е инсценировка - тогава говори за съучастие. Службата оставя нападателя да премине, да стигне до Доган, а после 10 минути да го бият и ритат. На мен ми прилича повече на инсценировка, смята лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Парламентарната демокрация в страната е под сериозна заплаха, заяви Лютви Местан при откриването на форума. Възстановяването на демокрацията в България и създаване на алтернатива на проваленото управление на ГЕРБ са основните предизвикателства пред хората на Ахмед Доган през 2013. Сегашната власт не била способна да осигури изход от кризата, мерките поставили бизнеса на колене. В декларация, прочетена пред делегатите, се отбелязва, че не трябва да се допуска манипулиране на изборите, каквито индикации имало вече.