Желев настоява да се промени позицията за Македония

Атина е наложила идеята за името на страната според президента в периода 1990 до 1997.

30.12.2012 | 15:35
Желев настоява да се промени позицията за Македония

България трябва да промени позицията си на Македония по повод членството в Европейския съюз, коментира днес по националното радио президентът Желю Желев от 1990 - 1997. "Не знам, кой стои зад настоящата ни външна политика към страната, не е и чак толкова важно, но трябва да се коригира". В началото на месеца стана ясно, че София няма да подкрепи Скопие при определянето на дата за начало на преговорите с Брюксел. Според външния министър Николай Младенов съседката трябва да се води от принципите, залегнали в подписана декларация, която урежда езиковите и териториални претенции между двете страни.

Един от споровете, които спират присъединяването, е името на страната. Главната вина за проблема трябва да се търси в начина, по който беше взето това решение. Още в началото на деветдесетте, когато започна разпадането на Югославия, властите в Атина наложиха идеята на Европейския съюз да не се признава името, припомни Желев. "Не може да се отрича правото на една нация да се самоопределя. Същевременно не може и да се фалшифицира етническата принадлежност. Когато баба ти и дядо ти са били българи, ти не можеш да се определиш като китаец".

България и Гърция категорично подкрепят приемането на страните от Западните Балкани в общността, но само при стриктно спазване на принципите на добросъседство", заявиха премиерите Бойко Борисов и Андонис Самарас на 17 декември след съвместно заседание.