35 съдебни зали ще бъдат изградени във "военното НДК"

Премиерът е наредил още тази седмица да започне конкурсът за фирма, която да извърши преустройството на шестетажната сграда.

24.08.2012 | 12:28
35 съдебни зали ще бъдат изградени във

35 съдебни зали ще бъдат направени в Национален армейски комплекс – кино-конферентна зала и хотелски комплекс (или за военното НДК, както е популярен нелепият строеж на мястото на стария Военноисторически музей) до края на годината. За цялостното преустройство на шестетажната сграда държавата е приготвила близо десет милиона лева от бюджета, става ясно от стенограма на последното правителствено заседание.

Премиерът е наредил още тази седмица да стартира конкурсът за фирма, която да извърши ремонта. За следващата година е планирано в сградата да бъдат преместени районните прокурори.

Паралелно с ремонта на сградата ще бъде подобрена и околната инфраструктура. "Има подземен паркинг за близо хиляда коли, но ако не се направи инфраструктурата около него ще бъде доста задръстено. Затова с кмета на София, с главния архитект и с вицепремиера Дянков сме подготвили друг проект за около 4 милиона лева да се измести трамваят и да се разшири улицата", разкри Борисов по време на заседанието.

На практика въпросните 10 млн. лева вече бяха отпуснати веднъж преди една година, но поради различни усложнения не можаха да бъдат усвоени. Преди няколко месеца те бяха предоставени повдторно, но по нова процедура.

От Министерство на отбраната обясниха, че са направени промени по първоначалната идея и хотелският комплекс отпада от плановете, а на негово място ще има административна сграда, която ще бъде ползвана и от правосъдното министерство. 

По план „военното НДК“ трябваше да съчетава 4-звезден хотел за военните с кино-конферентна зала за близо 1000 души. Само за грубия строеж на сградата бяха похарчени 32 млн. лева от бюджета. Впоследствие стана ясно, че военните нямат нужда от подобен комплекс и затова кабинетът реши да  даде част от сградата на Агенцията по вписвания. Тъй като имотът не разполага с нужните условия за съхраняване на информацията от Търговския регистър, който агенцията стопанисва, се налага да бъде препроектиран. Според плановете сградата ще има концертна зала с 2800 места и ресторант.