Нови взривове край Петолъчката

Министерството на отбраната търси изчезналите работници с безпилотен самолет.

06.06.2012 | 09:05
Нови взривове край Петолъчката

(Обновена в 14:53)

Два нови взрива избухнаха през нощта в склада за унищожаване на боеприпаси между Петолъчката и село Лозенец, който се взриви вчера. Теренът ще бъде изследван със специализирана техника. Вероятната причина за взривовете е човешка грешка заяви по националното радио заместник-министърът на отбраната Валентин Радев.

Мобилни телефони са открити край складa. "Служителите, които работят на техническата територия със сградите и хранилищата на боеприпаси, нямат право да носят в себе си кибрити, запалителни вещества, мобилни телефони. При звънене може да се получи прескачане на импулси и всичко може да стане", поясни Радев.

В обекта е имало боеприпаси, преместени от поделението край столичния квартал Челепочене, което също се взриви през 2008. Собственикът на склада Десислав Делев от фирма Барета Трейдинг“, смята че няма опасност от обгазяване и отравяне за местното население.

Няма проблем с водата и въздуха в община Стралджа и околните села. Към момента обстановката е спокойна. Ежечасно се взимат проби, каза областният управител на Ямбол Димитър Иванов.

Все още се издирват тримата от работниците, които са били на смяна по време на експлозията. Министерството на отбраната пусна последователно два малки безпилотни самолета за обследване в района. Първият паднал заради силния вятър, а вторият кацнал с направен запис. Специализирани екипи, с бронирани автомобили, ще търсят камерата на падналия самолет, каза военният министър Аню Ангелов. Неговият колега - Тотю Младенов, съобщи, че министрите ще търсят възможности за подпомагане на засегнатите жители.

Пътят за Бургас през Петолъчката и Лозенец ще остане затворен. Част от жителите на сливенското село Горно Александрово, където вчера падна снаряд от взривеното предприятие, са прекарали нощта в училището в Блатец.