Всеки десети не знае откъде да се информира при земетресение

Младите хора нямат представа какво да правят в аварийна ситуация, сочи проучване.

05.06.2012 | 13:16
Всеки десети не знае откъде да се информира при земетресение

Всеки десети българин не знае откъде да се информира в случай на земетресение, показват резултатите от национално проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) сред 1000 пълнолетни жители в 86 населени места.

Над половината от анкетираните знаят, че трябва да напуснат сградата при трус, а други 40% са казали, че ще избират безопасно място в жилището си.

26% признават, че не знаят към коя държавна институция да се обърнат, 7% твърдят, че не възнамеряват изобщо да търсят помощ. Много млади хора откровено признали, че не знаят какво да правят и към кого да се обърнат.

В проучването имало и такива, които отговорили, че са склонни да се предоверяват на неофициални и непроверени източници на информация.

Земетресенията в София и Перник показаха, че младите хора са неподготвени за извънредни ситуации. Затова, в училищата трябва да бъде въведен задължителен предмет „Защита при бедствия“, заяви през миналата седмица от парламентарната трибуна вътрешният министър Цветан Цветанов. За момента връщането на обучението за защита при бедствия е само идея.