Кабинетът даде още 9.6 млн. лева за "военното НДК“

Армейският комплекс ще бъде превърнат в административна сграда със зала за концерти.

29.04.2012 | 08:15 Редактор: Ралица Пейчева
Кабинетът даде още 9.6 млн. лева за

Правителството изпълни намерението си да даде допълнително 9.6 млн. лева от бюджета за Национален армейски комплекс – кино-конферентна зала и хотелски комплекс (или за военното НДК, както е популярен нелепият строеж на мястото на стария Военноисторически музей). Постановлението на Министерски съвет вече е обнародвано в „Държавен вестник“ , а от ведомството на Симеон Дянков обясниха за Bulgaria On Air, че парите ще бъда плащани  за извършване на конкретни разходи или, казано иначе, военното министерство ще дава фактурите, а финансовото ще плаща.

На практика парите вече бяха отпуснати веднъж преди една година, но поради различни усложнения не можаха да бъдат усвоени. Сега те се предоставят повдторно, но по нова процедура.

От Министерство на отбраната обясниха, че са направени промени по първоначалната идея и хотелският комплекс отпада от плановете, а на негово място ще има административна сграда, която ще бъде ползвана и от правосъдното министерство. Вече е започнала процедура по избор на изпълнител, като максимално допустима стойност на обществената поръчка е 10 млн. лева. От МО поясниха още, че вече има издадено разрешителното за строеж.

По план „военното НДК“ трябваше да съчетава 4-звезден хотел за военните с кино-конферентна зала за близо 1000 души. Само за грубия строеж на сградата бяха похарчени 32 млн. лева от бюджета. Впоследствие стана ясно, че военните нямат нужда от подобен комплекс и затова кабинетът реши да  даде част от сградата на Агенцията по вписвания. Тъй като имотът не разполага с нужните условия за съхраняване на информацията от Търговския регистър, който агенцията стопанисва, се налага да бъде препроектиран. Според плановете сградата ще има концертна зала с 2800 места, ресторант и паркинг за 900 коли.