Нямаме продадени емисии от CO2 на международния пазар

Според министър Караджова причината за това е, че липсва търсене на квоти въглеродни емисии от страна на бизнеса, заради кризата.

09.06.2011 | 17:29 Редактор: Петко Трухчев
Нямаме продадени емисии от CO2 на международния пазар

България все още няма продадени емисии от въглероден диоксид на международния пазар, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова пред Парламентарната комисия по околната среда и водите. Според министър Караджова причината за това е, че липсва търсене на квоти въглеродни емисии от страна на бизнеса, заради кризата. Освен това широкото предлагане е занижило цените до 3 пъти в сравнение от 2008 г.
“За да се възвърнат на по-високи нива цените трябва да има по-голямо производство от страна на силните икономики – коментира заместник- министърът на околната среда Евдокия Манева.- Сега заради кризата производството е намаляло, на пазара има свръхпредлагане. Така че е възможно до изтичане на програмния период да няма засилено търсене.”
Кризата е принудила част от българските предприятия да изтъргуват квотите си преди 2012 г., за да генерират приходи, обясни Караджова. След тази дата заводите не бива да превишават договорените норми. Не е изключено тези, които до момента са продали квотите си, след време да плащат по-високи цени.
 “Това е изцяло тяхна политика, те са в правото си да правят с квотите каквото искат – заяви екологичния министър Нона Караджова. - Ние следим да не стане така, че след време да искат още квоти, от която и да е фирма в България."
На 22 юни предстои Междуведомствената комисия към екоминистерството да разпредели резервните квоти между онези предприятия, които са проявили интерес към тях. Държавата получава приходи от търговията с парникови емисии единствено от международните сделки. От продажбите в Европейския съюз тя не взима нищо.