Иван Иванов: Голяма част от евросредствата за водния сектор няма да бъдат усвоени

През следващия програмен период са заложени малко по-добри параметри, коментира председателят на Българската асоциация по водите.

07.10.2013 | 10:48
Иван Иванов: Голяма част от евросредствата за водния сектор няма да бъдат усвоени

Много голяма част от европейските средства за водния сектор няма да могат да бъдат усвоени през настоящия програмен период, коментира в ефира на Bulgaria on air председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов. Той допълни, че не е изключено част от проектите може да бъдат прехвърлени към следващия програмен период.

Иванов посочи, че за около 30% средствата е осигурено реално оползотворяване. Той допълни още, че много проекти са на етап договаряне между община и изпълнителни. 

По думите му  хубавото за следващия програмен период е, че са постигнати малко по-добри параметри.

„В него ще може да се кандидатства за пречиствателни станции и канализации, но и за водни проекти, като например подмяна на довеждащи водопроводи“, коментира Иванов.

Според него е било възможно по време на преговорите за настоящия програмен период да бъдат заложени по-дълги срокове на изпълнение, както е направила Румъния например.

Той информира още, че водоснабдителните системи имат потенциал да покрият 99% от населените места в страната. Проблемът е в лошото им състояние.

„В същото време едва 66% от населението ползва канализационни услуги и едва 50% от населението като цяло-канализационни услуги с пречистени отпадъчни води“, допълни Иванов.  - „До края на годината сме поели ангажимент към ЕС 100% от отпадъчните води да бъдат пречистени. Реално това може да се случи след още пет години при пълен темп на усвояване на европейските средства за целта“.

Иванов поясни, че едва 30 до 40% от необходимите средства могат да бъдат осигурени от ОП „Околна среда“.

Останалите се набавят или под форма субсидии от държавата или чрез цената на водата.

Препоръките на Световната банка са да се увеличи цената до т.нар. социална поносимост на населението. Субсидиите от държавата пак се взимат от хората, но по различен начин, коментира Иванов. Той допълни, че при определяне на тази социално поносима цена, трябва да се вземат предвид нагласите на хората, които са против увеличаването на цените. Основната причина за това, е съмнението им, че парите се използват рационално, допълни още Иванов.