Спекулациите за вдигането на лихвите в САЩ подхранени от речта на Йелън пред Банковия съвет

Увеличението на лихвите вероятно ще бъде постепенно.

16.07.2015 | 17:03 Редактор: Велко Каменов
Спекулациите за вдигането на лихвите в САЩ подхранени от речта на Йелън пред Банковия съвет

Гуверньорът на Фед Джанет Йелън свидетелства пред Банковия съвет, като говори за евентуалното вдигане на лихвите в САЩ. Речта ѝ подхрани спекулациите за това точно кога ще се случи първото увеличение, тъй като тя не даде яснота по въпроса.

„Прогнозата ми е, че междубанковия лихвен процент в САЩ ще бъде вдигнат до 0,5% през септември, най-късно октомври. През първото тримесечие на следващата година, вероятно март или април ще бъде вдигнат до 0,75% и после през втората половина на следващата година е много вероятно основният лихвен процент в САЩ да достигне между 1% и 1,25%. Темпът на увеличението на лихвите ще е много бавен, а процентът, с който ще бъдат вдигани ще е много малък. Процесът ще бъде много постепенен”, коментира Роберт Паркър, старши съветник по управлението на активи в Credit Suisse.

„Не смятам, че пазарът е прав да смята, че вдигането на лихвите във Великобритания е нещо, което е много далеч в бъдещето. Във Великобритания централната банка е зависима от икономическите данни, както е във САЩ. И двете централни банки взимат под внимание данните от пазара на труда, а във Великобритания те са по-добри. Ръстът в заплатите се увеличава, безработицата намалява, с изключение на последната седмица. Не казвам, че лихвите във Великобритания ще бъдат вдигнати преди тези в САЩ, но може би ще е по-рано отколкото очакват хората”, заяви Стефани Фландърс, главен пазарен стратег на JP Morgan Asset Management.

„Вероятно Фед ще вдигне лихвите по-рано от Английската централна банка, но ние смятаме, че икономическите данни във Великобритания ще движат паунда нагоре, вместо изявленията на централната банка. Сигурен съм обаче, че това няма да се хареса на BoE, защото еврото вече поевтиня, всеки иска по-евтина валута, опитвайки се да продава в еврозоната”, прогнозира  Крис Търнър, главен валутен стратег ING BANK.