Цените на имотите в Австралия представляват риск: Проучването на Мъри

15.07.2014 | 19:00
Цените на имотите в Австралия представляват риск: Проучването на Мъри

Коментар на Пол Алън от Bloomberg, Сидни на Проучването на Мъри за цените на имотите в Австралия.


 

Още по темата

Няма нищо прекалено притеснително във временния доклад от Дейвид Мъри, познат като Проучването на Мъри.

Той е бивш главен изпълнителен директор на Commonwealth Bank. В доклада са установени някои неща.

Отбелязва се, че в бъдеще правителството ще бъде поставено под напрежение заради фискалната политика. Това не е изненада и австралийският финансов министър Джо Хоки говори за това. Пенсионните осигуровки са по-високи в Австралия в сравнение с международните стандарти.

Банковият сектор е конкурентноспособен, въпреки че е концентриран. Имотните дългове са нещото, което привлече сериозно внимание. Това е често дискутиран проблем за Австралия. Цените на имотите са се вдигнали с 15% за последните 2 години.

Имотните дългове пък са се увеличи двойно от последния път, когато е изготвян доклад по темата- през 1997. Дейвид Мъри предупреждава, че това поставя системата под систематичен риск и при изключителни обстоятелства на имотния пазар ще се усетят проблеми с финансовата стабилност и растежът в Австралия.

Имахме възможността да разговаряме с Дейвид Мъри в Хонконг. От това, което разбирам, част от причините, поради които беше изготвен доклада, бяха сериозните проблеми свързани с финансовите консултации давани на потребителите. Има ли някакви препоръки в тази област?

Така е. Имаше случаи с клиенти на Commonwealth Bank, които загубиха спестяванията си след като потърсиха съвет от финансовите консултанти на банката. Отчасти това доведедо нареждането за изготвянето на доклада. Точно този скандал не е споменат директно, но са предложени някои идеи, които предлагат решения как да се справим с въпроса в бъдеще. Те включват държавен изпит за финансови консултанти, а също и преименуване на финансовите консултации на продажби.