Яйце на Фаберже ще бъде показано след 112 години

Яйце на Фаберже на стойност 20 млн. долара, за което се предполагаше, че е изчезнало завинаги, ще бъде показано в Лондон между 14 и 17 април в малка галерия до Bond Street

08.04.2014 | 11:18 Редактор: Ирина Георгиева
Яйце на Фаберже ще бъде показано след 112 години

Преди време търговец на метали за скрап в Америка купува златно украшение от битпазар, без да предполага, че това ще се окаже едно от яйцата на Фаберже на стойност над 20 милиона долара. Американецът го купува за 14 000 долара с надеждата да направи бързи пари като го продаде за претопяване. Никой обаче не пожелава да го купи, понеже е надценил стойността на златото и инкрустираните в него скъпоценни камъни. След време мъжът обаче решава да направи кратко проучване и разбира, че най-вероятно е открил едно от яйцата на Фаберже, подарени от цар Александър III на съпругата му Мария Фьодоровна за Великден през 1887 г. По тази причина се свързва с лондонската фирма за търговия с  антики "Уартски".

След повече от 100 години, уникалното произведение може да бъде видяно на 14 април в Лондон в малка галерия до Bond Street.За последно то е показано през 1902 г. в Санкт Петербург. По време на Октомврийската революцията през 1917 г. следите на ценното бижу се губят някъде в Америка.

„Ние трябваше да кажем на изкуството, историческата общност и на света Фаберже, че уникалното яйце е намерено. Това е като да намерим липсващ Рембранд и да не кажем на никой.”, заяви Киеран МакКарти, директор на "Уартски" пред Reuters.

Височината на яйцето е 8 см, изработено е злато и е обсипано с диаманти и сапфири. Подобно на всички яйца на Фаберже и това съдържа „изненада” – дамски часовник.

Яйцата на Фаберже се считат за шедьоври. Единствено кралски семейства и милиардери са в състояние да ги колекционират. Днес те красят колекцията на кралица Елизабет, Кремъл и различни частни колекции.

Магнатът Виктор Векселберг купи колекция от яйца на Фаберже за 90 милиона долара от семейство Форбс през 2004 г. Яйцата бяха върнати в Москва и изложени в Кремъл. Друг руски бизнесмен – Александър Иванов – твърди, че е купил яйце на Фаберже през 2007 г. за 18.5 милиона долара.

Общо 56 яйца са създадени в прочутата работилница на Фаберже за представители на руското императорско семейство. Оцелели са само 42 от тях.