Къде посрещнахте Великден? Blog.bg

Мнения от Blog.bg

22.04.2015 | 00:00
Къде посрещнахте Великден? Blog.bg

Блог БГ е предаването на телевизия Bulgaria On Air, обобщаващо независими мнения и коментари по важни теми от деня за България, Европа и света, събрани от блогърската платформа blog.bg.

От 13 до 19 април Ви питахме Къде посрещнахте Великден? Извадихме и статистика за цялата страна.

За почивните дни са пътували с 20% повече българи в сравнение с Великден миналата година. Около 75 хиляди от тях са преминали границата в посока Гърция и Турция, а още 145 хиляди са пътували в страната. Увеличил се е и броят на чужденците, които са посетили България. Това отчете Институтът за анализи и оценки в туризма и прогнозира 55 млн. лева приходи от туризъм за 4-те почивни дни.

Основните дестинации за туризъм на чужденците са били София, Пловдив, Търново, а по Черноморието е имало много гърци и турци, италианци и испанци.

Ръст на посещенията има и при германците, предимно млади хора, които тази година са предпочели нашата страна за ваканция.

Противно на очакванията, голям интерес отчитат и в зимните курорти, където заради хладната пролет, все още има прекрасни условия за любителите на белите спортове. В Пампорово са посрещнали с 50 на сто повече туристи, а в Банско над две трети от почивната база е била заета.

Ето и поглед към Великден през разноските на българите: похарчили сме близо 400 млн. лв. Това отчита БНБ за парите в обръщение, като информацията се потвърждава и от данните на НАП за отчетените обороти на касовите апарати. В седмицата преди празника, парите и монетите в обръщение са нараснали до 11249 млрд. лв. Логично,  в дните преди почивните дни хората теглят по-големи суми от банковите си сметки, за да имат налични пари за празничната трапеза, както и за планираните пътувания в страната или чужбина.

В сравнение с миналата година, обаче, парите в обръщение са с 340 млн. лв. по-малко.

Според експертите наНАП, по Великден и Коледа българинът е склонен да харчи с 10-12% повече от обичайното за другите почивни дни. Оптимистично, по-високи обороти отчитат и библиотеките и музеите - по великденските празници миналата година там са похарчени около 40 хил. лв. Най-много пари обаче се дават за празничната трапеза - за агнешко, козунаци, яйца и салата.

Празниците отминаха, след тях и равносметката. Сега, ето и нашият днешен въпрос:

Проучване на Алфа Рисърч показва, че нищо по-малко от решителни действия и видими резултати няма да удовлетвори очакванията от властта и управлението. Анкетата е проведена в периода 7 – 15 април 2015 г. сред представителна извадка от 1020 пълнолетни граждани от цялата страна.

Затова от 20 до 26 април Ви питаме: Кои са „животоспасяващите” и неотложни реформи за България, които бихте препоръчали на управляващите да започнат веднага?

Очакваме ви на БлогБГ.

Четете още публикации в блога на Bulgaria On Air