Украйна е в хиперинфлация: Стив Ханке

25.02.2015 | 21:06
Украйна е в хиперинфлация: Стив Ханке

Украйна е в хиперинфлация

От Стив Ханке

Публикувано тук

24 февруари 2015

От Нова година украинската валута – гривната– се срина, губейки 51 процента от стойността си спрямо американския долар. За да ви представя нещата в перспектива, руската рубла изгуби само 8 процента срещу зелените пари за същия период.

Както денят следва нощта, стопяването на гривната предизвика ръст на инфлацията. Последната официална украинска годишна статистика показва 28.5 процента. Това ниво бе съобщено през януари и данните са остарели. Въпреки това официалният ръст на инфлацията устойчиво и масирано подценява огромната украинска инфлация. В момента годишната инфлация в Украйна е 272 процента. Най-високата в света, далеч над венецуелските 127 процента (вж графиката).

 

/Графика: Стив Ханке/

Когато нивото на инфлация е повишено, стандартната икономическа теория и надеждните емпирични техники ни позволяват да направим точна инфлационна прогноза. На база на данните за курса на свободния пазар (обикновено данни от черния пазар), може да се пресметне инфлационното ниво. Основният паритет на покупателна способност (РРР), свързващ промените в обменния курс и промените в цените позволява надеждна оценка на инфлацията.

 

За да се калкулира нивото на инфлация в Украйна се изисква едно по-скоро просто приложение на стандартната, изпитана с времето икономическа теория (вж: PPP). В момента на черния пазар курсът UAH/USD е 33.78. Чрез тази цифра и данните от курса на черния пазар, които проектът на Джонс Хопкинс-Кейтоза валути в беда /Johns Hopkins-Cato Institute for Troubled Currencies Project/ е събрал през изминалата година, оценявам актуалната годишна инфлация на Украйна на 272 процента – и месечната инфлация на 64.5 процента. Този обменен курс надхвърля с 50 процента месечно границата, необходима за обявяването на хиперинфлация. Така че, ако Украйна запази сегашното си месечно ниво на инфлация още няколко месеца, може да постави световен рекорд като Хиперинфлация, епизод 57.


Публикува се със знанието на автора.

Четете още коментари в Блог.