fallback

По-безопасно корабоплаване и по-малко замърсяване - от ЕК пристигнаха в Бургас

Бреговият център - Бургас е изграден с европейско съфинансиране

28.06.2023 | 09:45 Автор: Михаела Кирилова

Представители на Европейската комисия посетиха няколко инфраструктурни обекта в района на в Бургас в рамките на второто народно заседание на Комитета за наблюдение на програма "Транспортна свързаност". По време на заседанието на Комитета бе извършен преглед на изпълнението на проектите за периода от 2014 до 2020 година и бяха обсъдени вариантите за рисковете, за да не се допусне загуба на средства.

Участниците дискутираха както допълнителни алтернативни проекти, така и възможностите за фазиране на настоящи проекти между оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" към програма "Транспортна свързаност". В рамките на обиколката беше посетено пристанище "Бургас", където в реално време беше направена демонстрация на системата за управление на корабния трафик. 

Бреговият център - Бургас е изграден с европейско съфинансиране по оперативна програма "Транспорт" и работи успешно вече осма година. Трафик кулата е емблематична за Бургас и има съвременен архитектурен дизайн и се вписва в общия ансамбъл в зоната за свободен достъп на пристанището. Кулата неслучайно е наклонена, за да може наблюдението на корабния трафик да е пряко и да няма отражение от слънчевите лъчи. Основната функция на бреговия център е управление на трафика на плавателни съдове южно от Нос Емине, с цел осигуряване ефективно и безопасно корабоплаване в морските пространства, както и намаляване на екологичните последствия от замърсяване, причинени от корабите в морските пространства на общността. 

"Основната цел е извършване на мониторинг на морското пространство на Република България. Този мониторинг е един цялостен процес, който осигурява безопасност на корабоплаването, опазването на човешкия живот на море. Подобряване ефикасността на маневрите, които се извършват в пристанището. По този начин се създават условия за максимално икономическа ефективност на всички пристанищни дейности, които се извършват на територията на пристанището", сподели ръководителят на Отдел "Управление на трафика" Брегови Център-Бургас - к.д.п Гриша Атанасов.

"Безопасността се е завишила в много големи размери, защото навремето, ако връзката между кораб-бряг беше само по едно УКВ, в момента има 4-5 системи, които следят един кораб на 50 мили, преди да пристигне в Бургас. Имаме нужната информация както документално, така и от гледна точка на това какво се случва с този плавателен съд, какво товари, на кое пристанище ще пристигне, кой терминал ще посети. Това е огромно улеснение за бизнеса", коментира старши експертът Евгений Мавродиев.

В рамките на проекта е създаден Национален център за електронен документооборот за морски транспорт, реализиран на принципа "едно гише".

"Ако преди беше всичко на хартиен носител, то всичко в момента става електронно. Всички институции си взимат нужните решения и нужните документи, които им трябват", допълни Мавродиев.

Представители на Европейската комисия посетиха бреговия център в Бургас, където в реално време наблюдаваха как работи системата за управление на корабния трафик.

Предвижда се през новия програмен период 2021 - 2027 година програмата по "Транспортна сигурност" да продължи модернизирането на системите на морския трафик. Една от тях е системата за електронен обмен на информация на българските пристанища или т.нар. Port Community System, която ще подобри конкурентоспособността на морските ни пристанища. 

Вижте повече във видеото.

fallback
fallback