fallback

Петков за моряците ни в Мариупол: По-безопасно е да останат на място, пристанищата са минирани

Недопустимо е да се прави политически ПР на гърба на хора в беда, възмути се премиерът

27.03.2022 | 15:28 Автор: Елеонора Танева

Недопустимо е да се прави политически ПР на гърба на хора в беда. От седмици българското правителство е в непрекъснат контакт с двата кораба в Украйна и техните екипажи. Те имат храна и в момента за тях е най-безопасно да останат, където са. Пристанищата са минирани. 

Това написа премиерът Кирил Петков в профила си във Facebook. По-рано днес съпруги на блокираните моряци изразиха опасенията си, че има риск за живота и здравето на близките им. На пресконференцията присъства лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Премиерът е разговарял лично с капитана на кораба в Черноморск. Премиерът уточни, че ако руската страна даде син коридор, корабът може потенциално да бъде изведен с украински ескорт.  

"Съществува обаче реална опасност да бъде поразен от морска мина. Има и други държави с кораби на това пристанище, които също като нас изчакват, защото докато не се осигури безрисково излизане, по-добре корабите и техните екипажи да останат на място", уточни министър-председателят.

И добави, че извеждането на екипажа по сухоземен път също е много опасно, защото има огромен риск от обстрел. За да се случи евакуация по суша  руските и украинските военни части трябва да дадат зелен коридор едновременно, което в този момент е невъзможно.   

"Вместо да си правим политически ПР, ние работим ежедневно, следим ситуацията и търсим най-подходящия момент за предприемане на евакуационни действия. Като премиер имам задължение да осигуря извеждането на тези хора по безопасен начин. Няма да поема риск от взрив на морска мина или обстрел на нашите съграждани, особено когато те все още имат храна. Всичко друго е грозен ПР", коментира Петков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback