Huawei обяви, че ще съди американското Министерство на търговията

Американските власти в Аляска са конфискували оборудване на китайската компания

23.06.2019 | 12:01 Редактор: Юлия Христова
Huawei обяви, че ще съди американското Министерство на търговията

[related_articles]

Китайската технологична група подаде съдебен иск срещу Министерството на търговията на САЩ. Според заявлението в съда става въпрос за телекомуникационното оборудване, което компанията от Китай е транспортирала до изпитателна лаборатория в Калифорния и оттам иска да върне обратно в Народната република. Според Huawei обаче оборудването е било конфискувано от американските власти в Аляска. То все още се намирало там, предава Ройтерс.

Компанията подчертава, че оборудването не изисква лиценз. Тя настоява Министерството на търговията или да освободи стоките или да реши окончателно, че пратката е незаконна. Първоначално министерството не дава никакви коментари по темата, пише investor.bg.

Американското правителство включи Huawei в черен списък, защото се опасява, че технологията му може да бъде използвана за шпионаж. С този ход се забранява на американските компании да осъществяват бизнес с концерна. Huawei отхвърля твърденията, че помага на китайската държава да шпионира конкуренти.

Междувременно Вашингтон включи в черния списък пет други компании и организации от Китай. Това означава, че правителството смята, че компаниите представляват риск за интересите на националната сигурност на САЩ.

Тръмп наложи мита от 25% на китайски внос на стойност 250 милиарда долара и се готви да се насочи към други вносни стоки на стойност 300 милиарда долара, като по този начин вносните мита ще обхванат практически всичко, внасяно от Китай.

Пекин отговори с мита върху американски продукти.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК