Джихадистът Джон разпознат по походката и формата на брадата му

Документален филм разказва за убийството на кръвожадния джихадист

18.05.2019 | 16:17 Редактор: Юлия Христова
Джихадистът Джон разпознат по походката и формата на брадата му

За първи път от 2016 година насам американските власти разказаха как са успели да открият и убият Джихадиста Джон, един от най-кръвожадните членове на Ислямска държава. Той бе ликвидиран след атака с дронове над Ракка.

Цяла година машините летят над убежищата на ИДИЛ и търсят доброто момче, превърнало се в главорез, който публично екзекутира хора. Но опитите му да бъде убит удрят на камък – той винаги е на оживени места, обграден с деца и жени, които биха могли да се превърнат в невинни жертви на армията.

Една вечер обаче Мохамед Емуази е сам. Първоначално военните не са сигурни, че това е той.

"Заради условията – понеже беше тъмно, използвахме инфрачервени лъчи. Не виждахме лицето му“, разказва пред Chanel 4 тогавашният говорител на Пентагона, Стийв Уорън.

Това, което издава Джихадиста Джон, е формата на брадата му и походката му.

"Можехме да видим как се движи. Имаше дупка на хиджаба, за да може да говори. Тя разкриваше брадата му. Това можехме да видим“, спомня си Уорън. След толкова много преглеждания на видеата с Мохамед Емуази, военните вече са сигурни – дроновете са открили Джихадиста Джо.

"Командирът по това време даде заповед: "Стреляйте“. За 15 секунди Емуази беше елиминиран“, разказва говорителят.

Първото видео, на което Джихадиста Джон екзекутира американският журналист Джеймс Фоули, се появява през 2014 г. През следващите месеци още няколко такива видеа се появяват, а ИДИЛ ги използва за своята пропаганда, пише dnes.bg.

Емуази успешно прилага и уменията си като бивш студент по компютърни науки. Той заблуждава американските и британските тайни служби като използва частни мрежи и покрива информацията от всеки компютър, който използва за изпращане на съобщения. Операцията по издирването му е сравнявана с търсене на „игла в купа сено, пълна с игли.“

Харесайте ни в страницата ни във Facebook ТУК