Автопилотът на Tesla разби кола в бус, уби шофьора си на място

Това е втори фатален инцидент в рамките на месец

17.05.2019 | 14:32 Редактор: Бойко Димитров
Автопилотът на Tesla разби кола в бус, уби шофьора си на място

Автопилотът на Tesla разби поредния автомобил, докато ръцете на шофьора му не са били на волана. При инцидента водачът на колата е загинал на място. Катастрофата се случила на първи март във Флорида, но властите я обявяват чак сега, след края на разследването, съобщи dnes.bg.

Според информацията на разследващите, шофьорът включил автопилота на колата Model 3 едва 10 секунди преди тя да се разбие в бус. Ръцете му не са били засечени на волана през 8 от тези 10 секунди. Новината отново предизвика дебати около сигурността на автопилота на Tesla, за който Илън Мъск обеща, че скоро ще стане перфектен, но още не се е стигнало до там.

Критиците на компанията обаче продължават да твърдят, че да рекламират помощно средство като автопилот заблуждава шофьорите и им дава фалшиво чувство за сигурност. Tesla, от своя страна, продължава да защитава софтуера си.

"Хората, които управляват Tesla са изминали близо 1 милиард километра на автопилот. Това показват данните ни. Когато системата се използва правилно и шофьорът може да реагира винаги, когато има нужда, то тя работи перфектно и дори по-безопасно от тези, които нямат нужда от асистенция“, казват от компанията. 

Според друг доклад, направен от автономна компания само за първата една четвърт от годината, на всеки 2,87 милиона мили става поне един инцидент с Tesla на автопилот. През годините, реномето на компанията е белязано от много инциденти, някои от които – фатални. Миналият месец семейството на инженер от Apple започна дело срещу Tesla, обвинявайки автомобилния гигант, че несъвършеният му автопилот е отговорен за смъртта на мъжа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК