Светът почита жертвите на арменския геноцид, дело на Османската империя

Анкара отказва на признае систематичното избиване на арменски християни
Публикувана: От:

Още по темата

 

Светът днес прекланя глава пред жертвите на арменския геноцид, извършен от Османската империя. Още снощи хиляди техни наследници излязоха по улиците на Ереван, за да отдадат почит и да отбележат годишнината.

И тази година участниците призоваха Турция да поеме отговорност и да признае, че масовите кланета са организиран и целенасочен акт. Участниците в похода носеха факли и издигаха националния флаг на Армения. 

В знак на недоволство и гняв някои от демонстрантите стигнаха по-далеч, запалвайки знамето на Турция. Репресиите срещу арменците, живеещи в пределите на Османската империя, започват в края на 19 век. 

В навечерието на 24 срещу 25 април 1915 г. младотурските власти започват акция по задържането и екзекутирането на голяма част от арменския интелектуален елит в Истанбул. С това се полага и началото на геноцида, наричан още "арменски холокост".

Само за няколко месеца изчезват приблизително 1,3 млн. души. И до днес трагичните събития отекват в съзнанието на наследниците на жертвите.

Турция признава, че голям брой от арменците, които са живеели в Османската империя, са били убити вследствие на сблъсъци с властите по време на Първата световна война. Анкара обаче оспорва броя на загиналите и категорично отказва да признае, че убийствата са систематично организирани и представляват геноцид. 

Тезата, която се поддържа от Турция е, че няма никакви доказателства за организирана кампания за унищожаване на арменските християни.

Харесайте ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )