Провеждат се президентски избори в Северна Македония

За първи път двете най-големи партии СДСМ и ДСИ излизат с общ кандидат - Стево Пендаровски

21.04.2019 | 11:51 Редактор: Иван Берберов
Провеждат се президентски избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес се провеждат президентски избори, първите след подписването на Преспанското споразумение с Гърция и смяната на името на страната.

Президентът се избира на общи, преки и тайни избори за срок от пет години и за не повече от два последователни мандата. Сегашният президент Георге Иванов е преизбран за втори мандат на 27 април 2014 г. Той заема поста от 12 май 2009 г.

За поста държавен глава са се кандидатирали трима университетски преподаватели - Стево Пендаровски, кандидат на управляващата коалиция, водена от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова и независимият кандидат Блерим Река, подкрепен от партиите Алианс за албанците и Движение "Беса".

За първи път в историята двете най-големи партии на македонците и албанците - управляващите СДСМ и ДСИ излизат с общ кандидат - Стево Пендаровски. Петдесет и шестгодишният Пендаровски се ангажира да доведе докрай процеса на евроатлантическа интеграция на Северна Македония и обеща единство, мир, стабилност и сигурно икономическо развитие на страната.

Харесайте ни във Facebook ТУК