Циклонът "Идай" предизвика хуманитарна криза в 3 африкански държави

Пострадали от стихията са Мозамбик, Зимбабве и Малави - загиналите са стотици, а пострадалите хиляди

24.03.2019 | 13:05 Редактор: Иван Берберов
Циклонът

Мозамбик, Зимбабве и Малави са изправени пред хуманитарна криза. Причината за тежкото положение е опустошителният циклон "Идай"  с пориви на вятъра от 170 км в час и последвалите го наводнения. 

Стихията отне живота на 417 души в Мозамбик, 139 в Зимбабве, и 59 в Малави. Властите очакват броят на загиналите да се увеличи.

Сериозен е недостигът на храна, вода и лекарства в африканските държави – за това алармират хуманитарни работници. Редица страни изпратиха помощи за бедстващите райони. Въпреки усилията - спасителните екипи продължават да се борят с водната стихия, за да достигнат до бедстващите хора.

Стихията напълно унищожи почти всичко по пътя си. Ранените са хиляди. Властите очакват броят им да се покачва. В Мозамбик близо 90 хиляди души са евакуирани и настанени във временни убежища. В град Барея, който е и най-засегнатото от стихията населено място в страната, вече има регистрирани случаи на инфекциозни заболявания.

Предизвикателството с овладяването на инфекциите обаче е голямо, заради наводнените местности. В Зимбабве – циклонът удря късно през нощта, а местните жители разказват за ужаса, който са преживели.

Част от оцелелите от опустошителното бедствие продължават да търсят своите близки под развалините, а други се опитват да намерят подслон, храна и вода, докато чакат помощ.

Харесайте ни във Facebook ТУК