Европейските лидери решават за Brexit

Лондон иска напускането на ЕС да бъде отложено за 30 юни

21.03.2019 | 10:50 Редактор: Бойко Димитров
Европейските лидери решават за Brexit

Европейските лидери се събират днес в Брюксел, за да вземат решение дали да уважат молбата на Тереза Мей за отлагане на Brexit. Британският премиер изпрати вчера официално писмо с искане разводът между Лондон и Брюксел да бъде отложен с три месеца до 30 юни. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск подчерта, че еврообщността може да разреши отлагане, ако Уестминстър одобри споразумението на Тереза Мей. То обаче вече беше отхвърлено два пъти от британския парламент. А главният преговарящ от страна на Брюксел Мишел Барниe заяви, че общността няма да разреши отлагане без конкретен план от страна на Великобритания.

Тереза Мей заяви, че ще направи всичко по силите си сделката, която е предложила да бъде одобрена от британския парламент.

"Това отлагане е въпрос на изключително лично съжаление от моя страна. Силно се надявам, че депутатите ще намерят начин да подкрепят сделката, която договорих с Европейския съюз - една сделка, която изпълнява изразената от британците на референдума за Брекзит воля и която е най-добрата възможна сделка. Аз ще продължа денем и нощем да работя тя да получи необходимото одобрение", каза Мей.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК