Тръмп остана без още един висш ръководител: И министърът на ВВС напуска Пентагона

Хедър Уилсън решила да се завърне в академичните среди
Публикувана: От:

Министърът на военновъздушните сили на САЩ Хедър Уилсън, която беше смятана за водещ кандидат за следващ министър на отбраната, съобщи в петък, че е решила да подаде оставка и да се завърне в академичните среди. Така тя оставя още един вакантен пост в ръководството на Пентагона, съобщава Ройтерс.

Още по темата

 

Оставката идва след оттеглянето през декември на министъра на отбраната Джеймс Матис, който напусна поста си заради политически различия с Тръмп. Той беше избрал именно Уилсън за свой заместник.

Подобно на Матис Уилсън беше убеден привърженик на алианси като НАТО и твърдо подкрепи стремежа на Матис да насочи вниманието на американската армия към съревнованието с Китай и Русия след повече от 15 години на контратерористични кампании.

"Беше привилегия да служа в нашите военновъздушни сили в последните две години и съм горда от напредъка, който постигнахме за възстановяването на отбраната на нашата страна", пише 58-годишната Уилсън в писмото си до Тръмп, в което обявява оставката си.

Tръмп поздрави Уилсън в туит и благодари за службата ѝ.

Бивша конгресменка от Републиканската партия, близка до вицепрезидента на Тръмп Майк Пенс, Уилсън щеше да бъде първата жена, която поема ръководството на Пентагона, ако беше номинирана. Смяташе се, че номинацията й ще да получи силна подкрепа в Конгреса.

Заместникът на Матис Патрик Шанахан, който е бивш ръководител на Boeing, изпълнява ролята на министър на отбраната. Оставката на Уилсън засилва слуховете, че той може да остане за постоянно на поста.

Други ръководни позиции в Пентагона, включително на заместник министър на отбраната, са заети или от временно изпълняващи длъжността, или са вакантни.

"Всички, с които тя е говорила, искат да остане, но тя смята, че моментът е подходящ да поеме това ново предизвикателство", заяви официален американски представител, пожелал да остане анонимен. Той допълни, че Уилсън не е подала оставка под натиск и не е била молена да се оттегли.

Уилсън е информирала Пенс за решението си по-рано тази седмица, както и главнокомандващия военновъздушните сили Дейвид Голдфейн в четвъртък, каза още представителят, пише Investor.bg

Академичният съвет на Тексаския университет все още не е одобрил избора на Уилсън за ръководител на кампуса му El Paso, но тя е единственият финалист.

Не е ясно кой може да наследи Уилсън и огромните предизвикателства пред военновъздушните сили, сред които е създаването на "Космическите сили" на Тръмп – нов клон на армията, който ще поеме част от настоящите отговорности на военновъздушните сили. Те все още се възстановяват и от скандал, свързан със сексуално посегателство.

Уилсън беше десет години конгресмен от Републиканската партия. Тя също така беше член на Националния съвет за сигурност по времето на администрацията на Джордж Буш-старши. След като се присъедини към Пентагона, Уилсън посети Ирак и Афганистан и изрази безпокойството си от състоянието на военновъздушните сили, които според нея са твърде малки, особено в момент, когато Пентагонът насочи вниманието си към съревнованието с Русия и Китай.

Харесайте ни във Facebook ТУК.

Коментари ( 0 )