ЕС с ново предложение към Великобритания за Brexit

Брюксел се съгласи страната да напусне митническия съюз дори в Северна Ирландия

09.03.2019 | 10:43 Редактор: Василена Василева
ЕС с ново предложение към Великобритания за Brexit

Преговорният екип на Европейската комисия е дал ново предложение на Великобритания за уреждането на проблемната предпазна клауза за Ирландия, съобщи главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние в Twitter.

То предвижда Обединеното кралство да получи възможност да излезе едностранно от Европейския митнически съюз, включително Северна Ирландия, която единствена ще остане със сухопътна граница с ЕС след 29 март. Това ще може да се случи, само ако Обединеното кралство се съгласи да спазва всички останали части от предпазната клауза за Северна Ирландия, за да се избегне твърда граница на остров Ирландия.

Предложението създава възможност търговията между Северна Ирландия и останалите части на кралството да се осъществява по вътрешни правила, вместо по европейските, но вероятно ще доведе до необходимост от създаване на граница в Ирландско море в бъдеще.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние информира в петък в Брюксел посланиците на страните членки и групата за Brexit в Европейския парламент за детайлите по предложението, информира Dnes.bg

В опит да спаси сделката за условията за раздялата, договорени между ЕС и британското правителство, Брюксел е съгласен да даде на Лондон и правото да прекрати прилагането на предпазната клауза за Ирландия, ако Европейският съюз наруши своя ангажимент да договори различни условия за бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС.

По-рано днес британският премиер Тереза Мей предупреди, че ако Камарата на представителите не одобри идната седмица споразумението ѝ на напускане, Великобритания "може още дълги месеци" или "дори никога" да не е в състояние да излезе от ЕС.

Двата преговорни екипа продължават разговорите за постигане на компромис и през уикенда като последен опит за намиране на решение преди вота в Уестминстър във вторник.

Харесайте ни във Facebook ТУК.